Zašto materijali tijekom polimerizacije ljeti peckaju više?

Drage kolegice i kolege,

unazad 10-ak godina pa sve do sad primjetila sam da se uvijek, i jako često, postavljaju ista pitanja po društvenim mrežama – zašto nas i naše klijentice umjetni materijali peckaju ljeti jako ili izrazito jako, zašto neke klijentice uvijek pecka a neke samo ljeti, dok je isti slučaj zimi suprotan.

Kao vlasnica i osnivačica Cici nails brenda dužna sam vam odgovoriti detaljno uz argumente. Tekst koji slijedi je rezultat dugogodišnjeg iskustva i rada sa umjetnim materijalima. Isključivo MOJE OSOBNO razumijevanje i istraživanje materijala. Truditi ću se u daljnjem tekstu biti što jednostavnija te ću i koristiti što jednostavnije izraze kako bi mogli što bolje razumjeti.

Sigurno ste se pitali što odgovoriti klijentici na pitanje ZAŠTO PEČE?! kojoj radite sa istim materijalom iz iste bočice u Svibnju i Lipnju. Niste ništa mijenjali no materijal odjednom počinje peckati?! Neugodno vam je bilo pitati po grupama ili ste jednostavno logikom došli do zaključka to tako mora jer je ljeto! Da, u pravu ste jednim velikim dijelom no to je kraj odgovora našim klijenticama i na kraju opet ni vi ni one niste sigurni u to što ste rekli ?

Idemo od početka!

Umjetni materijali koje koristimo su polimeri (gelovi,baze,sjajevi…). Polimer je kemijska tvar građena od makromolekula. Makromolekule (polimerne molekule) su dugački lanci molekula od kojeg su građeni plastika i guma. Materijali koji imaju sastav makromolekula nazivaju se polimeri. Ne želim ulaziti u dubinu kemije i otići u krivom smjeru. Fokusirajmo se na ono što nas zanima!

MONOMERI su u TEKUĆEM stanju, a POLIMERI u ČVRSTOM stanju.

Materijali se sastoje od raznih sirovina,veziva i pigmenta. Uslijed reakcije polimerizacije od monomera nastaje polimer. OVAJ DIO JE JAKO VAŽAN ZA RAZUMJETI! Naši materijali imaju pojačanu mrežastu strukturu te jedino procesom polimerizacije od monomera koji je u tekućem stanju možemo dobiti polimer koji je u čvrstom stanju.

Dakle POLIMERIZACIJA je KEMIJSKA REAKCIJA koja naš umjetni materijal pretvara iz tekućeg u čvrsto stanje! Da bi se dogodila polimerizacija nedostaje nam FOTOINICIJATOR! Kada klijentica stavi ruke u lampu pokreće se proces polimerizacije. Molekule fotoinicijatori u našim materijalima (koje aktivira uv/led svjetlo) dodiruju molekule monomera i sve molekule kojih je mali milion u našim materijalima spajaju se u lance sve dok i zadnja molekula ne bude priključena u lanac ? Prilikom polimerizacije i spajanja molekula u jedinstven lanac oslobađa se toplina, odnosno dolazi do egzotermne promjene.

Zašto sav ovaj tekst ?

Sad tek dolazimo do glavnog krivca zašto ljeti osjećamo peckanje puno jače nego zimi. Zimi ljudsko tijelo kada osjeti hladnije temperature automatizmom pali svoj obrambeni mehanizam i iz krajnjih dijelova ljudskog tijela (stopala i dlanovi) krv šalje u unutarnji dio kako bi organi nesmetano radili.Radi toga su nam stopala i dlanovi puno hladniji zimi jer je cirkulacija manja. Ljeti su naše krvne žile proširene i cirkulacija nam je puno bolja. Ljeti nam je vruće te tražimo način da se rashladimo ? Danas, tijekom ljeta su temperature visoke, zadnjih godina drastično sve gore ? Kad sam slušala pokojnu baku kako se prije moglo živjeti bez klime gledala sam ju u nevjerici i pitala se kako? Kaže mi:”da dijete moje,ljeta su bila puno lakša…” 

No, da se vratimo na glavnu misao!

Uslijed utjecaja visokih temperatura naš materijal se opušta, razrjeđuje (na to ne možemo utjecati) samim time mu je pojačana ogrjevna moć, odnosno toplina koja se oslobađa prilikom polimerizacije. TO BI BIO GLAVNI I KRATKI ODGOVOR! Možete si malo pomoći tako da smanjite jačinu lampe na 24w prvih 30 sec te kontrolirati debljinu slojeva materijala. Reći klijentici da vadi ruku van ako ne može izdržati. Nikako nije dobro gelove stavljati u hladnjak jer mu mijenjate temperaturu i uništavate njegovu strukturu. No, sad dolazimo i do pitanja zašto neki gelovi nekog peckaju i bez obzira na godišnje doba? Razloga je više. Od vrste veziva, vrste pigmenta koji se dodaje, odabir i koncentracija sirovina, a u konačnici sve to utječe i na teksturu samog gela. Također tanki i uništeni nokti su izuzetno osjetljivi na egzotermne promjene koje nastaju uslijed polimerizacije. Takvi nokti će uvijek biti problem u smislu da će se klijentice žaliti na peckanje. (Kad vadimo ruku van bilo za potrebe pinchanja ili radi osjećaja peckanja, ili načina rada 2 po 2, gel u takvom stanju koji nije do kraja polimeriziran nazivamo OLIGOMER. Tada su naši materijali u prijelaznom stanju. Ukoliko gel ima previše dodanog pigmenta u sebi on će nažalost ostati sirov iznutra te biti oligomer a nama treba krajni rezultat biti POLIMER. Jako je važno paziti da se materijali do kraja polimeriziraju jer mogu stvoriti posljedice,no o tome u nekom drugom članku ?).

Drage kolegice molim vas zapamtite da posao koji radite čini vas, ne samo osobom koja sluša pažljivo klijentice, ne samo osobom koja stvara remek djela na njihovim noktima već i osobom koja mora poznavati kemiju materijala, bar osnovno. ?

S ljubavlju,

Cici 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)