Skidanje materijala s nastavcima i priprema prirodne ploče nokta s rašpicama

Drage kolegice i kolege!

Prerašpanost nokatne ploče je često jedan od uzroka oštećenja prirodnih noktiju.

U životu često čujem izraz među ženama koje nisu u našoj struci kako kažu da su im umjetni nokti jako oštetili njihove prirodne nokte, pritom misle na gel ili gellak, ili acrygel (nebitno o kojem je sistemu riječ). Ono što one smatraju pod oštećenjima je da su im nokti nakon tretmana ostali jako slabi, tanki i oštećeni.

No zbog čega dolazi najčešće zbog toga?

Nažalost u pitanju je nestručna upotreba brusilice i odabir krive jačine rašpice. (Molim sve početnike da upišu edukaciju jer nokti nisu samo gel i kist, tu se krije jako puno teorije i prakse) Nokte možemo oštetiti i običnim ružinim drvcem ukoliko jače stišćemo po nokatnoj ploči. Korištenjem jakog abraziva na prirodnoj ploči nokta radimo direktna oštećenja. Kod rašpica je pravilo što je broj na njima manji one su jače odnosno abrazivna zrnca su veća i samim time radimo dublje i šire ogrebotine na ploči nokta.Što je broj na rašpici veći to su abrazivna zrnca blaža.

Preporučam korištenje one strane rašpice na kojoj je jačina od 180#. Također, ako idemo direktno sa karbidnim nastavcima po prirodnom noktu možemo napraviti velika oštećenja kojima će trebati dugo vremena da prođu. Isto tako, postoji i tehnika kojom skidamo umjetni materijal s nokta pazeći da ne dolazi do trenja. 

No, to je već dio za edukaciju i praksu. 

Takve stvari ne možemo učiti preko slova na papiru. Kroz ovaj posao sam vidjela da većina problema dolazi od preturpijanosti prirodne ploče nokta. Nokatna ploča postaje izrazito mekana i fleksibilna što direktno utječe na samo prijananje materijala. Jako je važno da koristimo rašpu koja je prilagođena jačinom te da samo “skinemo sjaj” sa površine. Važno je rašpicom maknuti površinski sjaj a ne turpijati do crvenila i samim time skinuti prevelike količine slojeva prirodne ploče nokta. Da smo prirodni nokat previše smanjili možemo vidjeti po izbočini ili udubini (ovisno kako gledamo) između izrasta i onog dijela nokta koji je bio pod samim tretmanom umjetnog sistema. Naš zadatak je da uljepšamo prirodnu ploču nokta i da ju zaštitimo 🙂 

Kod pripreme sa rašpicom manje je više. Veliku pažnju moramo usmjeriti na ostale pravilne postupke u pripremi nokta (kutikula,pripremne tekućine). Educirajmo se i budimo odgovorni!

S ljubavlju,

Cici

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)