Pripremne tekućine i sve o njima

Drage kolegice i kolege!

Ranije sam vam pisala o polimerizaciji materijala i razlozima jačeg peckanja tijekom ljetnih mjeseci, također pisala sam vam i o alergijama i alergijskim reakcijama 🙂 

Odlučila sam nastaviti pisati no zadržavam autorsko pravo na ove tekstove jer su rezultat dugogodišnjeg iskustva stečena kroz vlastiti brend i istraživanja materijala.Ukoliko netko želi koristiti moje tekstove u svojim skriptama i u svrhu edukacija molim da se prvo meni osobno javi 🙂

PRIMERI – neki dan sam u našoj CICI NAILS grupi na Facebooku postavila pitanje koliko vrsta primera imamo. Odgovori su bili razni no jedna kolegica (Iva) jedina je ispravno odgovorila! Bravo Iva!!!

Imamo 3 vrste!

1.KISELINSKI PRIMER – ACID PRIMER- sadrži metaakrilnu kiselinu (HEMA) – (klijentice i kolegice koje su razvile, nažalost, alergiju ne bi ga trebali koristiti) to je primer koji je često uzročnik žutih fleka koje se dogode uslijed reakcije same baze i njega. Puno puta sam pročitala da ovaj primer može izazvati oštećenje nokatne ploče.

Napravite pokus 😉 

Stavite komadić prirodnog nokta u njega neko vrijeme i vidjet će te da i tjednima poslije na noktu nema promjena. Ovaj primer je manje zastupljen iz razloga jer može stvoriti velike opekline u slučaju da se prolije po vašoj odjeći ili koži. Također je odbojan mirisom koji podsjeća na ocat.

2.BEZKISELINSKI PRIMER – NO ACID PRIMER – sadrži također kiselinu, ali ne u velikoj količini kao kiselinski primer. Može sadržavati mali postotak metaakrilne kiseline ili druge kiseline primjerene za adheziju. Također, može stvoriti opekline ukoliko dođe u kontakt s kožom. (Također ne preporučam osobama sa razvijenom alergijom)

3. NEKISELINSKI PRIMER – ACID FREE PRIMER – ne sadrži kiseline. Djeluje kao traka koje je ljepljiva s obje strane.Veže se za prirodnu ploču nokta s donje strane te za bazu sa gornje strane. Bezkiselinski i nekiselinski primeri imaju isto djelovanje, no nekiselinski su ipak jači od bezkiselinskog jer djeluju po principu dvostrane ljepljive trake 🙂 Ni jedan primer u razumnim količinama neće naštetiti kožici koja se nalazi neposredno uz nokat. Kod primera uvijek naglasim svojim klijenticama da vrijedi pravilo MANJE JE VIŠE. Primer se ne maže u slojevima kao što mažemo gellak boju na noktu. Ispravno nanošenje primera je tako da dobro ocijedimo četkicu, višak nam pokupi ubrus ili blazinica, nanosimo ga u jednom potezu po sredini nokta te ga pustimo da se sam raširi. S takvim načinom možemo više noktiju nanijeti odjednom, nema potrebe svaki put umakati četkicu jer je to pretjerivanje u nanošenju, što se tiče primera.

Primerom nikako nije dobro ići blizu kutikule jer će stvoriti barem dva problema :

  1. Povući će bazu te će vam se kroz par dana dogoditi odizanje uz kutikulu,
  2. Može stvoriti alergijsku iritativnu reakciju 

Ovim putem vas želim zamoliti da je zaista kod primera izrazito važno koristiti od istog proizvođača (brenda) kao i bazu. Nije dobro miješati jer su to različite sirovine bez obzira što je po sastavu i jedan i drugi brend isti, ali nije nam ista receptura! Ja vam kažem onako iskreno od srca, a na vama je da li će te poslušati ili ne. Ako vam drži super 🙂

Acid free ili no acid primer su primeri novije tehnologije i pružaju poboljšano prianjanje same baze na nokat. I na samom kraju o primerima mogu samo reći da ni jedan primer ne uništava niti rastvara slojeve nokta,djeluje isključivo na površini same nokatne ploče.

DEHIDRATOR – NAIL PREP – mislim da o ovome ne trebamo puno pisati 🙂 

To je tekućina koja služi na način da izvuče vlagu iz nokatne ploče da ju DEHIDRIRA!!! Cilj našeg posla kod same pripreme je dobro odvlažiti nokatnu ploču kako bi materijal što bolje prionuo. U ovom tekstu želim spomenuti da prirodni nokti nisu masni nego vlažni i tu se mnogi od vas bunite. Često čujem izraz: “ima masnu ploču nokta njoj jedino drži sa kiselinskim primerom”, to nije točno. 🙂  U grupi se može pročitati pročitati kako dio kolegica i same prave dehidrator. Koriste kombinaciju od 30% acetona i 70% alkohola. Pitate me često što napraviti ukoliko ste odradili nokte koji su zaraženi sa gljivicama.

Većina vas zna za dezinfekciju i sterilizaciju pribora i metalnog alata. (RAŠPA U SMEĆE) Buni vas često što sa dehidratorom i primerom te gelovima. Evo odgovora: dehidrator i primer u smeće (tekućine) – baza, boja, sjaj i gel ne. U pripremnim tekućinama se nalaze čestice prašine koje ste pokupili sa nokta koji je zahvaćen gljivicom i to je hrana gljivicama. Sa gelom i bazama te bojama to nije slučaj, stoga ne brinite. Ne mogu prenijeti gljivice jer po sastavu jednostavno gljivice unutra ne mogu preživjeti 😀

S ljubavlju,

Cici

7 Responses

    1. Pozdrav draga Marija,nakon pripreme nokta nanesete prvo dehidrator, zatim primer nanesite štedljivo te nakon toga beton baza, gellak i završni sjaj.

  1. Poz…Dali se dehidrator susi na zraku tj.bez led lampe.I molila bi vas postupak i redosljed izmedu nadopune gela i trajnog laka …koja je razlika.Hvala

    1. Poštovana savjetujemo edukaciju prije svega, za detalje nas kontaktirajte molim Vas na 0992150539

  2. Dobar dan. Imam aergiju an kosjelinski prajmer i koza oko noktiju mi je bas losa. Puca stalno i krvari. Da li znate sta bih kogla korostiti? Hvala.
    Ovo traje vec vise od pola godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)