Jesu li lampe za nokte koje koristimo u salonima sigurne za čovjeka?

Drage kolegice, naše lampe za nokte emitiraju UV zrake valne duljine 365-405 nm (nanometara).

UV zračenje dijeli se na UVA, UVB i UVC zrake, no C zrake (najopasnije) ne dopiru do površine Zemlje već se zadržavaju u ozonskom omotaču atmosfere, pa tako ne dolaze ni do naše kože. Međutim, UVA (A = aging, starenje) i UVB (B = burn, opekline) zrake dopiru. 

Također poznato vam je sigurno da ima osoba koje su alergične na UVA zrake. Takva alergija se većinom manifestira u obliku osipa. Zbog tih zraka ljeti potamnimo a kosa nam posvijetli. Potrebno je zaštiti se sa kremom koja ima zaštitni faktor, pogotovo ukoliko vam je koža osjetljivija. Zrake prolaze kroz oblake i kad vam se čini da je oblačno i da nema sunca, 90% zraka svejedno prolazi kroz prozirno staklo. Zrake su nevidljive i velika je mogućnost da vam otvrdnu materijale jer svi brendovi za nokte imaju u svojim materijalima fotoincijator (aktivira ga uv ) koji je zaslužan da se molekule krenu vezati u polimerne lance i tako dobivamo naš materijal iz tekućeg u kruto stanje (monomer-oligomer-polimer- sjećate se jednog od prijašnjih tekstova?) Pazite na to i kistove svakako uvijek pospremite u ladicu kad ste gotove a na stakla stavite foliju i uštedjet će te puno novaca i živaca.

No, da vidimo koji je odgovor na pitanje iz naslova? Mislite li da su uv ili uv/led lampe štetne?

Ukratko da spomenem i neke razlike između lampi koje smo prije koristili i često mijenjali žarulje i sadašnjih ledica.

UV žarulje – minimalno treba 2 minute za polimerizaciju, žarulje se mogu polupati uslijed pada lampe, potrošne su i moraju se često mijenjati. Troše više energije

LED žarulje – suše u prosjeku 3 puta brže od UV žarulja. Troše manje energije. Ekološki su prihvatljivije. 3 puta su dugotrajnije od UV žarulja. LED žarulje su stabilnije i pouzdanije jer nemaju pokretnih mehaničkih dijelova u sebi.

Žene (klijentice) su podijeljene oko mišljena o štetnosti lampi za nokte. Zašto? Krivac su vrlo loše studije amatera sa lošom testnom opremom koje nisu odrađene po pravilima. Ne vrijedi trošiti slova na pisanje o tome. Uvijek se držim samo onoga u što sam sigurna.

Dakle, naše lampe EMITIRAJU UV zrake. Istraživanje dr.Roberta Sayera (vodeći svjetski stručnjak za UV i izloženost kože istom) pokazalo je da su lampe za nokte TRI puta sigurnije od sunčevih zraka kada sjedimo u salonu ili JEDANAEST puta sigurnije kada hodamo ulicom. Njegovo istraživanje je PRVO u kojem se pridržavalo službenog međunarodnog prihvaćenog standarda za UV ispitivanje ( ANSI RP-27, tko želi dublje, nek googla ). Jedina superiorna metoda koja je određena za ispitivanje UV lampi za nokte. Uz dr.Sayera tu je bio i dr.John Dowdy. Njihova studija je dokazala sigurnost lampi za nokte.

DAKLE SIGURNE SU! No, idemo još detaljnije U njihovoj analizi se spominje da su lampe za nokte koje se koriste u salonima sigurnije od onog što je bilo očekivano. U radu su također spomenuli da ploča nokta efikasno blokira UV. Išli su toliko daleko da su zaključili da ista osoba svaki dan može držati ruke u lampi 25 minuta te bi to i dalje bilo unutar dozvoljenih dnevnih ograničenja. Dokazali su da izloženost uv/led lampama klijentice mjesečno od 16 minuta nisu opasne. Također su naveli da je razvoj raka kože kod korištenja lampi za nokte spram dnevne sunčeve svjetlosti vrlo vrlo niska.

Zaključak dr.Sayera je bio: Lampe za nokte spadaju u najmanje rizičnu kategoriju. Sigurnije su od prirodne sunčeve svjetlosti.

Tko sam ja da tvrdim suprotno kada stručne osobe studijom dokažu činjenice?

S ljubavlju,

Cici