Alergija na materijal u svakodnevnom salonskom radu

Drage kolegice i kolege!

Kao vlasnica Cici nails brenda kojeg koristite u svakodnevnom radu,osjećam potrebu upoznati vas o temi kojom smo i počeli ovaj tekst, a to su alergije na materijal. Većina vas zna da sam prije svega tu prvo kao prijatelj, kao kolega, kao netko tko vas razumije i stalno se trudi od srca pomoći vam u dijelu ovog posla kojeg sami ne znate. Praksa? Tu ste puno vas jako kvalitetni,uredni i puni znanja! No teorija,tu dio nas malo, moramo priznati, kasnimo, čast izuzecima!

Kada sam se 2009. godine prvi put susrela s ovim poslom, iz velike želje za istim, zaljubila sam se u kist i gel iako nisam imala nikakvog općeg znanja o kemiji materijala kojeg koristim. S obzirom da je to bilo prije 13 godina, a brend je nastao 2012.g, nisam bila toliko dobro upoznata ni sa sastavom, kemijom niti alergijama na materijal. Nedugo nakon mog početka krenuli su mi se javljati po prstima, i to dio iznad nokta i dio jagodica, nekakvi plikovi ispunjeni prozirnom tekućinom. Po noći me znalo strašno svrbjeti. Nakon nekoliko dana bi prošlo, no čim bih opet uzela kist u ruke ista stvar! Pomislila sam da ovaj materijal ne valja (moram naglasiti da se često po društvenim mrežama ista stvar događa, pišu se razne izjave koje ne drže vodu i iako to je sve u dobroj namjeri, širimo dezinformacije i ispadamo needucirani kada, netko tko se u to razumije, pročita). Odlučila sam promjeniti brend, no, ista stvar! Mislim si ajde treća sreća! Ista stvar !!! Dođem do slovenskog, tada jako poznatog brenda, gdje je 50 grama gela bilo 800kn, kad ono ista stvar!!!

Došla sam do zaključka da meni nešto smeta, no šta? Primjetila sam da sam postala alergična i na običan čarli za suđe. Koža bi mi pocrvenila i svrbila nakon pranja posuđa. Kao i većina početnika ZAŠTITA tijekom rada mi je bila ravna minus nuli! Zašto minus nula? Nisam imala ni običnu medicinsku masku kao ni rukavice, a o usisnom sistemu da ne pričam. Usisavač je više izbacivao nego što je prašinu uvlačio. Materijali koje koristimo u sebi sadrže adhezive! NEOPHODNI SU ZA PRIANJANJE MATERIJALA I VEZIVANJA ISTIH U POLIMERE!!!

Dijelimo ih na 3 skupine

1.Cijanoakrilati – manje su otporni na vodu te se nalaze većinom u gelovima fiber strukture

2.Metakrilati – tvrđi su te se nalaze u akrilu, acrygelu i gelu s dodatkom akrila u sebi radi

čvrstoće

3.Akrilati – nalaze se u klasičnim gelovima

Ove stvari su izuzetan doprinos našim materijalima. Bez njih bi gel izgubio mnoga svojstva i to više ne bi bilo to! Različiti gelovi postoje za različite nokte, dužine i slično. I o tome ću pisati uskoro. Osim spomenutih adheziva često se Hema i Di Hema spominju kao uzročnici alergije među kolegicama. Da razjasnimo HEMA (najčešći alergen) je zapravo 2-hidroksietil-metakrilat koji možemo pronaći i u zubnom ljepilu. U istraživanjima je dokazano da može uzrokovati kontaktni dermatitis kod stomatološkog osoblja.(Imamo i primjer kolegice koja je radila u stomatološkoj ordinaciji I.M u izradi ZUBNIH pomagala). Hema je monomer, bezbojna tekućina koja nastaje reakcijom metakrilne kiseline i odgovarajućeg alkohola te se pod uv svjetlom vrlo lako polimerizira.

SCCS (znanstveni odbor za sigurnost potrošača) 2017 g. je izdao mišljenje o sigurnosti heme da ako se koristi ISKLJUČIVO na nokatnoj ploči jer je nokat mrtva tvorevina i u profesionalnoj upotrebi bez kontakta s kožom ne predstavlja opasnost za čovjeka. Također navode da se prašina od skidanja materijala smatra opasnijom ako dolazi u direktan kontakt s kožom. Di-Hema je znatno manje poznat alergen (možete ga na deklaraciji još pronaći i kao Trimethylhexyl Dicarbamate). Također je monomer zaslužan za polimerizaciju samog materijala.

U određenim zemljama je zabranjeno prodavati materijal ukoliko nemate završenu edukaciju od priznatih edukatora. Po EU direktivi svaki proizvođač se zaštitio sa dijelom na deklaraciji koji glasi : FOR PROFESSIONAL USE ONLY!! SVI AKRILATI SU ALERGENI!! Europskom direktivom su određeni postoci alergena u proizvodu. Znači svi gelovi koji prelaze propisanu koncentraciju mogu se nabaviti jedino bez papira, koliko sam ja upućena, svi ozbiljni brendovi kod nas su vrlo dobro upućeni u zakon te imaju sve potrebne certifikate i cpnp brojeve koji im omogućuje legalnu prodaju materijala za nokte.

JAKO MI JE ŽAO jer je HEMA zapravo nepravedno (pretpostavljam da je razlog ne educiranost) osuđen sastojak koji je u dozvoljenim postotcima izuzetno kvalitetan monomer sa vrlo dobrom adhezijom u našim materijalima. Neophodan nam je! Kako ćete napraviti tortu od jagoda ako nemate jagode? Ili kako ćete napraviti staklenu vazu od željeza?! To je sve zbog marketinga koji se temelji na našem strahu kako bi se plasirali proizvodi koji su *zdravi*.

Osim u stomatologiji bez heme ne bi postojala ni ortopedija. Hema stvara alergiju ukoliko je lampa slaba te ne polimerizira materijal 100% ili u većini slučajeva sami sebe zeznemo jer uopće nemamo nikakvu zaštitu tijekom rada. Koncentracije monomera ne smiju prelaziti 70% sastava materijala! Naš materijal je ispod te cifre što dokazuju svi certifikati koje posjedujemo.

DOLAZIMO DO GLAVNOG PROBLEMA I JAKO LOŠE VIJESTI! JEDNOM KAD RAZVIJETE ALERGIJSKI KONTAKTNI DERMATITIS NEMA VAM POMOĆI.

ALERGIJSKE REAKCIJE dijelimo na dvije vrste :

1. IRITATIVNI KONTAKTNI DERMATITIS – ako primijenite daljnje savjete neće doći do točke

br.2

2. ALERGIJSKI KONTAKTNI DERMATITIS – nema pomoći

IRITATIVNI KONTAKTNI DERMATITIS -do ove vrste dermatitisa dolazi neposredno u roku par minuta ili sati nakon što smo bili u neposrednom dodiru sa nepolimeriziranim materijalima. Primjer: brišemo kist od rukavicu i odmah crvenilo iskoči na istom mjestu, pojavljuju se otok i crvenilo,svrab i mjehurići ispunjeni tekućinom. Osjećaj pulsiranja se također može javiti! Može doći i do crvenila na podlakticama, mogu oticati i kapci…

ZAŠTO JE DOŠLO DO TOGA? Sve spomenuto se događa kada naše tijelo naiđe na alergijski okidač, naš imunološki sustav ga prepozna i uslijed toga pokreće lančanu reakciju kako bi vas opomenuo! Mjehurići ispunjeni vlagom su odgovor na izbacivanje alergena iz dijela kože koji je zahvaćen! Sve to što vas pecka, svrbi, ako se javi crvenilo je zapravo UPOZORENJE HISTAMINA koji je sastavni dio našeg tijela te na taj način on pomaže našem tijelu da se odmah riješi nečega što ga muči!!! U ovom slučaju alergena na našoj koži. Alergije uvijek izbijaju na najtanjim dijelovima kože jer tu lakše prodiru u organizam.Ova vrsta kontaktnog dermatitisa prethodi alergijskom.

ALERGIJSKI KONTAKTNI DERMATITIS – ako zanemarimo upozorenja HISTAMINA ubrzo ćemo razviti alergijski k.d. i nažalost više nema spasa. Naše tijelo pamti te će i na najmanji doticaj supstance na koji smo razvili alergiju odreagirati jer je naš imunološki sustav savršen. Može odreagirati ranama na koži ili kroz respiratorne smetnje.

Npr. osoba je alergična na orašaste plodove te joj kažemo “ma ajde šta će ti biti od jednog komada torte, ima samo 2 žlice oraha unutra”. Nadam se da shvaćate koliko situacija postaje ozbiljna?!

NAJVEĆI PROBLEM JE NAŠA PRE OPUŠTENOST I PRE IZLOŽENOST !!! Na našim proizvodima jasno piše (kao i na proizvodima drugih cijenjenih kolega) da je za profesionalnu upotrebu! MOLIM VAS PONAŠAJTE SE RADI SVOG ZDRAVLJA U SKLADU S TIM!

DRAGE KOLEGICE JAKO PUNO VAS SE IGRA SA SVOJIM ZDRAVLJEM!

Jeste li vidjeli da električar popravlja žice sa uključenom strujom? Jeste li vidjeli da radiolog stoji kraj vas i još 100 pacijenata svaki dan dok traje rendgen? Čak se i kauboji u westernima kada konji dignu prašinu pokrivaju maramom po licu. Većina vas radi sa jako tankim rukavicama, a naš materijal sve ispod 19 mikrona propušta kroz iste. Rukavice nisu testirane na naše materijale. Staviti 2 para tanjih rukavica ili obavezno deblji nitril, ne tanki! Ili pamučne rukavice! Mi radimo svaki dan sa polimerima, oligomerima i monomerima.  Ukoliko koristite rukavice koje su tanje,potrebno ih je mijenjati svakih 15 do 20 minuta.

POTREBNO JE POZNAVATI OSNOVE KEMIJE I KEMIJSKIH REAKCIJA. MORAMO O KEMIJI RAZMIŠLJATI NA ISPRAVAN NAČIN,NE KAO DA JE TO NEŠTO LOŠE! Iz prirode dolazi najviše alergijskih reakcija. Hoćemo li pojesti list oleandra zato jer je prirodan? Sve što je prirodno ne znači da je dobro. Možemo napraviti prirodnu kremu da, ali da nam traje par dana jer će se u protivnom bez dodanih aditiva, emulgatora, stabilizatora i konzervansa ubrzo pokvariti. Bitno je da razumijemo stvari na ispravan način!

PRE IZLOŽENE STE SUPSTANCAMA KOJI SU ALERGENI! Određeni dio kolegica nema ispravne usisne sisteme, prašina leti svuda, udišete ju, brišete se po licu, ide vam po dekolteu, radite bez zaštitnika na rukama ili u kratkim rukavima pa se pitate odakle vam je lice crveno ili puno prištića odjednom. Prašina, ukoliko lampa nije dobra, je također potencijalni alergen jer supstance nisu bile 100% polimerizirane, iako vam se to činilo na oko da je suho. Kolegice uzmu tufer, blazinicu da odmaste sloj gela koji zovemo LJEPLJIVI SLOJ (nije se osušio radi zraka koji mu ne dopušta te je taj sloj zapravo sirovi gel) te trljaju s blazinicom po koži!! 🙁

Pravilno korištenje je jedna blazinica jedan nokat! Potrebno je namočiti blazinicu i paziti!! Lagano obrisati u suprotnom smjeru od kože, ne presavijati blazinicu i baciti ju odmah u smeće. Nova blazinica za sljedeći nokat! To je PROFESIONALNA UPOTREBA, a ne uzeti još tu blazinicu pa brisati s njom stol gdje naslanjate ruke. Ista stvar vam je da se namažete gelom! Mi zapravo sami sebi stvaramo problem jer se NE ŠTITIMO!! Materijali oko nas isparavaju svi!! Čak se preporuča kolegicama koje nose leće da u radu stavljaju naočale jer i leće upijaju pare! Maske obavezno uzeti kvalitetne, kirurške ne pomažu osim za prašinu ako se nose ispravno (preko nosa) ,čestice isparavanja su manje od čestica prašine. Također primeri, pogotovo kiselinski koji može uzrokovati i žute fleke!!! Nema doticaja s kožom. Nema po lateralama. Nema namakanja!!! To se ne radi! Ocijediti kist I posušiti ga u ubrus i proći po sredini nokta. Možete bar jednu ruku s jednim umakanjem četkice.

LIJEK JE U PREVELIKOJ DOZI OTROV! Sve dok koristimo onako kako upute nalažu bit ćemo u redu! Studije su pokazale da je najveći uzročnik alergija doticaj nepolimeriziranog materijala na kožu! Također, kava, keksi… sve stoji pored nas dok prašina kao snijeg pada po tom napitku i hrani i onda to još lijepo i pojedemo i popijemo 😀

NAJOPASNIJA KEMIKALIJA U SALONU ŠTO IMATE JE VODA!!! Sad vam je sigurno čudno i pitate se kako voda?! Jel ova Cici poludila?! DA, VODA!! Ali naučili smo rukovati s njom!! Nećemo sigurno popiti čašu vode koja vrije niti ćemo zagnjuriti glavu u kantu punu vode i ne vaditi ju van 😀 ,ako se voda prolije po podu pazit ćemo da ne okliznemo i tako sebi nanesemo nepotrebnu povredu. Znamo da ako popijemo 10 litara vode odjednom sigurno nam neće biti dobro! Ali vodu znamo koristiti na ispravan način!!!

Sve ovo vam govorim da shvatite VAŽNOST ZAŠTITE! PRE IZLOŽENOST I NE ZAŠTITA NA RADU JE GLAVNI KRIVAC ZA ALERGIJSKE REAKCIJE jer se previše izlažemo! KAD SE STVORI ALERGIJSKA REAKCIJA JEDNOM VIŠE NEMA POMOĆI! Kasno nam je onda se štiti nažalost jer smo mjesecima ili godinama (ovisi o imunitetu) radili “hajlajf”:( Nokat je mrtva tvorevina te je s razlogom dopušteno korištenje materijala koji sadrže alergene u određenim postocima jer se smatra da osoba koja ih koristi zna svoj posao. Nokti nisu samo – kist i namaži gel i sjaj i voila! Ne! Samo za profesionalne osobe koje znaju svoj posao!!! Zapamtite, na kraju – TIJELO SVE PAMTI! Savršen stroj kojeg ne možemo prevariti! Dok nije kasno kupite usisni sistem, maske i rukavice koje su odgovarajuće za naš posao, odjeću i tako uložite u svoje zdravlje. To je jedino ispravno rješenje! 100% ZAŠTITA!!!

Ne zaboravite odakle je naš zanat krenuo! Upravo iz stomatološke ordinacije dok je u radu jednom stomatologu pukao nokat te je došao na ideju da ga popravi akrilom, pa je tako probao i na ženi i sa vremenom se razvijala formula za naše materijale.

Dakle, zapamtite molim vas, nije stvar u sastavu materijala jer ako se iz materijala izbace svi akrilati (što je nemoguće, mora biti bar jedan dio kako bi držao na okupu polimerske lance) onda više gel nije gel kakav bi trebao biti. Svaki brend ima svoju recepturu. Kvaliteta gela ako puca ili ako se diže nema veze sa onim što je u njemu već sa onim kakve je kvalitete i koji su omjeri supstanci u njemu. To je tajna svakog brenda 🙂 Kao i coca cola, tajni recept čuvan preko stotinu godina. Recept je uvijek isti ali ako se umjesto šećera doda stevia sigurno okus neće više biti isti. Nije u redu da se po društvenim mrežama okrivljuju razno razni brendovi jer nisu brendovi krivi za alergijske reakcije, nego nažalost, u neznanju mnogih, mi sami! Kad sami sebi radite nokte najbolje je staviti rukavice i odsjeći vrhove na njima.

Molim kolegice da prestanu pisati da su alergije zbog heme, metaakrilata i slično kad su to osnovne stvari koje moraju biti u materijalima! Ne postoje toksični gelovi, eventualno hipoalergenski ali ni to ne garantira da neće doći do reakcije ako ste ranije stvorili alergiju. Imamo primjer kolegice koja je nedavno promijenila 3 brenda “bezkiselinski” deklarirani i na iste dobila alergiju. Kemiju pogrešno shvaćamo. Gel bez kiselina ne postoji. Stvar je samo o vrsti kiselina, postotku i kvaliteti te to ne utječe na to hoćemo li dobit alergiju. Dobit ćemo ju i na najmanji postotak, možda ne za godinu ali za dvije da, ako nismo adekvatno zaštićeni ukoliko je naš imunološki sustav takav. Alergije nastaju zbog nas samih jer gel ne koristimo na ispravan način. Tekst nije dozvoljeno dijeliti bez dopuštenja autora.

Sve ovo sam vam pisala iskreno i od srca.

Because it’s love!!!

Kolegice otvorite svoj um molim vas! Razmislite o svim ovim činjenicama!!! Apeliram na edukatore da početnicima vise govorite o ovim stvarima jer im je to najvažnije. Žao mi je što nemam vremena se više posvetiti pisanju ali kad izbacimo tekst to su sigurno provjerene informacije od desetak stručnih ljudi!!! Znam da jako puno vas zna puno spomenutih informacija. Uvedite u svoje skripte molim vas! Toliko bitnih stvari ne znamo. Nije uzalud zaštita na radu potrebna .Vatrogasaci ne gase vatru u kupaćem kostimu. Da se mene pita materijal ne bi prodavali početnicima bez ikakve završne edukacije. Nije ovo igra, ovo je posao! Nitko ne čita deklaraciju na kojoj jasno piše da se izbjegava kontakt s kožom!! Tužna sam i razočarana što se jako malo educiramo o ovako bitnim stvarima.

ČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE I ZDRAVLJE DRUGIH

OD SRCA I S LJUBAVLJU,

CICI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)